#MadM Magazine #3

Wat heeft de bestaande wijk Mathenesse aan de toekomstige gemengde stadswijk met 2500 woningen in M4H? Dat is het centrale thema van dit nummer. Stadssocioloog Arnold Reijndorp legt de vinger op de zere plek als het gaat om mensen in de bestaande wijken. Bewoners denken na tijdens een fietstocht over hoe zij de verbinding zien. Hoe koppel je de twee wijken en maak je er een geheel van? Journalist Nico Haasbroek gaat in op de onzekere toekomst van de ateliers Kunst & Complex meto.a. kunstenaars Joep van Lieshout en Eveline Visser.De gemeente koos voor een plan van een Haagse ontwikkelaar. De bekende fotograaf Sander van Wettum maakte een reportage over de rafelranden van Mathenesse waarbij ongerijmdheid, humor en onverwachte schoonheid samenkomen.

Ook brengen we in beeld waar het schuurt, zoals bewoner Ciska die na 68 jaar de wijk verlaat en laten we nieuwkomers aan het woord, zoals het Hongaarse stel software ingenieurs die een versleten woning kochten en volledig opknapten.  

#MadM Magazine #2

Met webinars, bijeenkomsten en een nieuw Magazine rammelt Mathenesse aan de poorten van de gemeente. Het werkt. Burgemeester Aboutaleb komt maandelijks langs, samen met bewoners is projectleider Joris (ex-kraker en oud-wethouder) aan de slag met bewoners om de visie op de toekomst uit te stippelen en de leden van de Wijkraad stellen zich voor. Mathenesse telt 25% mensen afkomstig uit Oost Europa. Het magazine duikt in hun levens, zoals van de Oekraïense Oksana Savchuk, een architect die de wijk groener maakt. Ook Benjamin Sabotinov (19), met Bulgaarse roots, die zijn eigen clubhuis voor jongeren oprichtte, is volop actief. De fotograaf Sanne Donders bracht ze in beeld.
 
Voormalig stadsdichter Derek Otte maakte een Mathenessegedicht dat is te vinden aan het begin van de Franselaan. We maken met dit nummer ook een duik in de tijd met de boekhandel van Ellis van Buren (sinds 1967), 100 jaar Witte Dorp en historicus Han van der Horst die ingaat op  het bombardement in 1944 van M4H, de bloeiperiode van de Fruithaven na de oorlog en het verval in de jaren negentig.

#MadM Magazine #1

Mathenesse aan de Maas is een beweging van bewoners en ondernemers die Mathenesse, het bestaande en nog te bouwen deel in M4H met elkaar wil verbinden. Hoe kan Mathenesse als geheel profiteren van de ontwikkeling? Denk aan voorzieningen, inspelen op het veranderende klimaat, cultureel, maar ook qua onderwijs, werkgelegenheid en gezondheidszorg. Wat zijn de wensen van bewoners en ondernemers en wat is er nodig? In dit magazine leggen we uit waarom we ons hiervoor hard maken, en laten wie zien welke bewoners en ondernemers meedoen. Vijf actieve werkgroepen staan centraal, zoals de groep Communicatie, de groep rond winkelstraat Franselaan, de groene beweging die onze stenige wijk omzet in ecologisch groen en de bouwgroep Wonen, die voor zelfbouwen gaat. Ook de historie komt aan bod met het inpolderen van de Maas in de 12e eeuw, de zelfstandige gemeente Mathenesse in de 18e eeuw en de annexatie door Rotterdam. Fotografen van naam en faam zijn verbonden aan het blad, zoals de reportage over het Poolcafé. De toekomst van het Marconiplein, als het nieuwe stadscentrum van Rotterdam-West, is te zien en te beleven in dit magazine.