Samen werken aan een Toekomstvisie
Oud Mathenesse en het Witte Dorp zijn verborgen parels in Rotterdam die veel meer aandacht verdienen. Bewoners voelen zich vergeten en zien hun wijk achteruitgaan. Met ‘Mathenesse aan de Maas’ is in 2019 een beweging gestart om Oud en Nieuw Mathenesse met elkaar te verbinden gericht op wederzijds profijt.
Als eerste stap is een Verbeterplan opgesteld, met een zorgvuldig samengesteld programma dat gedragen wordt door de buurt en de stad. De volgende stap is het maken van een samenhangende Toekomstvisie om investeringen voor de langere termijn mogelijk te maken. Dit heeft alleen kans van slagen als de Toekomstvisie wordt gemaakt, gedragen en tot bloei kan worden gebracht door de mensen die er wonen en werken.
Aanleiding
Tijdens het bezoek van het college van Burgemeester en Wethouders aan de Fruitvis in 2019 waren bewoners en het college het eens: bewoners van Oud Mathenesse en het Witte Dorp moeten kunnen meeprofiteren van de ontwikkelingen en investeringen in Nieuw Mathenesse (M4H) aan de andere kant van de dijk. Bij deze bijeenkomst is het maatschappelijk initiatief ‘Mathenesse aan de Maas’ gestart, gericht op wederzijds profijt. Er is een enquete gehouden, er zijn bijeenkomsten geweest en er is een Verbeterplan opgesteld met maatregelen voor de korte termijn dat in oktober 2020 door bewoners aan wethouder Kathmann is aangeboden. Bewoners hebben diverse werkgroepen gevormd (Groen, Schoon, Wonen, Franselaan, Communicatie), en de gemeente heeft nieuwe programma’s opgestart (Goed Huren en Verhuren, actieprogramma EU-Arbeidsmigranten).
Urgentie
Oud Mathenesse en het Witte Dorp zijn karakteristieke en ogenschijnlijke rustige woonwijken met een rijke historie (het Witte Dorp bestaat volgend jaar 100 jaar!), maar er is meer aan de hand. Veel mensen zijn ontevreden over de huidige woonsituatie en de verhuisneigingen uit de buurt liggen ver boven het Rotterdams gemiddelde. Bewoners voelen zich vergeten en zien hun wijk achteruitgaan. Overbewoning, achteruitgang van de kwaliteit van de woningen, uitbuiting, sluiting van voorzieningen, teruggang van winkelstraat Franselaan, armoede, gezondheidsachterstanden, onveiligheidsgevoelens; problemen die stuk voor stuk om actie vragen. Ontwikkelingen in de directe omgeving met Nieuw Mathenesse, en ook de ontwikkeling van het Marconiplein, bieden concrete kansen voor wederzijds profijt. Daarnaast moet het Huis van de Wijk na opening van de nieuwe tijdelijke locaties over vijf jaar een permanente plek krijgen, en wordt in 2024 de riolering vervangen. Dit biedt kansen om straten opnieuw in te richten en de wijk te verbeteren. In aansluiting op het Verbeterplan is er daarom een Toekomstvisie nodig met 2030 als stip op de horizon, waarmee de weg kan worden bereid voor grotere investeringen.
Illustratie: Anniek Tijmes
Participatie
Een Toekomstvisie voor een aantrekkelijke en leefbare wijk heeft geen kans van slagen als deze niet bedacht en gedragen wordt door de bewoners en ondernemers uit de wijk. Daarom is het van belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen en ideeën aandragen voor de Toekomstvisie voordat verdere besluitvorming plaatsvindt. Het gaat tenslotte om jullie wijk en jullie toekomst. Zaterdag 25 september, op de grote dag voor de wijk in het Serumpark, is de participatie voor de Toekomstvisie van start gegaan met wijkwandelingen over de vier hoofdthema’s waarbij de eerste ideeën zijn ingebracht. De vier hoofdthema’s zijn:
Leefbare wijk
Over onderhoud, overlast, schoon, veiligheid, verkeer en groen in de openbare ruimte. De vervanging van de riolering in 2024 biedt kansen voor herinrichting van straten, het maken van goede wandel- en looproutes door en om de wijk, en het stimuleren van ontmoeting, verblijf en beweging in de buitenruimte. Ook moet de buitenruimte beter worden ingericht voor klimaatveranderingen, en kan de wijk worden vergroend.Ondernemende wijk
Over het hart van de wijk met de Franselaan, de Pinkstraat en het Pinasplein, en het creëren van werk, ontmoetingsplekken en culturele broedplaatsen. Welke voorzieningen heeft Oud Mathenesse minimaal nodig en wat komt er in Nieuw Mathenesse zodat er een goede verbinding en uitwisseling ontstaat tussen de oude en nieuwe wijk.Gezonde en veerkrachtige wijk
Over mogelijkheden en perspectief voor jongeren, goede voorzieningen voor ouderen, taal, de positie van EU-arbeidsmigranten en het vergroten van zelfredzaamheid. Over de toekomst van de basisschool, een permanent Huis van de Wijk, en het tegengaan van gezondheidsachterstanden, schulden, armoede, eenzaamheid, uitbuiting en grensoverschrijdend gedrag.Aantrekkelijke wijk voor iedereen
Over het verbeteren en verduurzamen van de woningen, het activeren van Verenigingen van Eigenaren (VvE), Goed Huren en Verhuren en de betaalbaarheid van huisvesting. Over het verbinden van de wijk met stedelijke ontwikkelingen in de omgeving (M4H, Marconiplein, Van Nelleknoop, Schiedam Oost, Schieveste en het gebied rond de Glasfabriek) en het leggen van fysieke verbindingen over de dijk (Schiedamseweg) en de Tjalklaan.
Bovenstaande beschrijving van de vier hoofdthema’s geeft een beeld waar de Toekomstvisie over kan gaan, maar uiteraard staat het u als bewoner vrij om met andere onderwerpen en ideeën te komen. Want het is uw wijk die u natuurlijk het beste kent. Na de start op 25 september zullen ook in de maanden daarna bijeenkomsten worden georganiseerd zodat de Toekomstvisie rond de jaarwisseling gereed kan zijn.
Projectleider
De deur staat open en de koffie of thee klaar voor iedereen die wil meepraten over het samen beter maken voor de wijk. Laat ik mij kort voorstellen: ik ben Joris Wijsmuller, heb veel ervaring met bewonersinitiatieven en gemeentepolitiek (in Den Haag), en ben gevraagd als projectleider om samen met bewoners een Toekomstvisie voor Oud Mathenesse en het Witte Dorp te maken. Omdat er in de wijk veel talent en initiatieven zijn, en met Mathenesse aan de Maas een unieke beweging is ontstaan, hoefde ik niet lang over deze vraag na te denken. Ik ben in april begonnen aan deze mooie klus in opdracht van de gemeente, en heb de wijk inmiddels al iets beter leren kennen als een bijzondere wijk met leuke en betrokken bewoners. Mijn enthousiasme om hier te mogen werken is in de korte tijd alleen maar toegenomen. U kunt mij iedere woensdag vinden in het Pinashoekie aan het Pinasplein 3a, maar ook bereiken via joris.wijsmuller@gmail.com of op 06-28334942.
Tot slot
Samen gaan we aan de slag om de toekomst van deze mooie wijk verder vorm te geven. Laat uw inbreng en betrokkenheid niet verloren gaan, doe mee en meldt u aan via de website: www.mathenesseaandemaas.nl
Tot snel!