MADM de groenste wijk van Rotterdam?

Hoe krijgen we MADM groener? In deze post vind je allerlei linkjes die uit ons laatste webinar komen. Van een bewonersinitiatief om een buurttuin aan te leggen tot het bomendepot waar je gratis bomen kan halen bij de Marconistraat. Laten we Mathenesse aan de Maas de groenste wijk van Rotterdam maken!

Waarom is het belangrijk?

  • De zomers worden heter en in de herfst hebben we last van steeds meer water. Om het klimaat in onze wijk prettig te houden en de wateroverlast terug te dringen is het goed om meer groen te planten. De temperatuur wordt daarmee lager in de zomer en het water kan beter opgevangen en vastgehouden worden. Bovendien zorgen bomen natuurlijk voor CO2 opname en zuurstof afgifte.

  • De bijen hebben voeding nodig, dus meer bloemen in de wijk die daar geschikt voor zijn. Zonder bijen zijn we ver van huis, ze zorgen voor het bestuiven van bijvoorbeeld fruitbomen en zijn daarom belangrijk voor ons dagelijks eten.

  • Een groene omgeving verlaagt ons stressgevoel. In deze hectische tijden geen overbodige luxe.

  • Meer groen zorgt voor een andere uitstraling van de wijk en daarmee wordt het aantrekkelijker voor mensen van buiten de wijk om hier te komen wonen. Leuk vooruitzicht als je ooit je woning wil verkopen.

Hoe groen is onze wijk? We hebben weer heel wat leuke mensen voor de camera gehad die hun mening wilden delen. Zoek je de tips uit het webinar, scroll dan door naar onder het filmpje.

Interessante links:

  • Er is een bewonersinitiatief om een buurttuin aan te leggen op de hoek Engelsestraat, Schiedamse dijk. We zitten op nextdoor.nl en op Insta: @groenecentrale of meld je aan via hun invulformulier Ze kunnen mensen gebruiken voor het tuinieren, maar zoeken bijvoorbeeld ook administratieve helden.

  • Haal een gratis boom op bij het bomendepot aan de Marconistraat.

  • Ze zitten vol met groene ideeën, bijvoorbeeld het NK Tegelwippen. Check Groenemorgen voor inspiratie en initiatieven.

  • Bij Opzoomer mee kun je geld aanvragen voor bewonersinitiatieven, bovendien willen ze graag een groene inspiratiewandeling organiseren waarmee je ideeën kan opdoen voor de wijk.

  • Via Het regent tonnen kun je een regenton bestellen en meteen door hen laten installeren. Dit project krijgt subsidie waardoor je minder betaalt. Er zijn verschillende soorten tonnen te bestellen, check de site voor meer info.

  • Een subsidie aanvragen voor het opvangen van water en vergroenen? Die vind je hier.

  • Zelf handen uit de mouwen om de klimaatveranderingen aan te pakken? Weerwoord denkt met je mee, zo hebben ze bijvoorbeeld een tegeltaxi in het leven geroepen.

  • Inspiratie uit de Schepenstraat, de gemeente wilde in 2014 maar liefst 138 bomen weghalen, de bewoners waren hierop tegen. Lees hier hoe dit is afgelopen. Een wat ouder artikel (2019) maar goeie ideeën en vechtlust verjaart niet ;)

Mis je linkjes? Laat het ons weten via info@mathenesseaandemaas.nl, dan voegen we ze toe.


Vorige
Vorige

Gemeente legt verkamering aan banden

Volgende
Volgende

Blog update: levensverhaal Joke Vosbergen